Azt mondták a mobiljára, hogy por- és vízálló? Ez csak vakítás a OnePlus-vezér szerint

A OnePlus első embere szerint felesleges az iparágban használatos IP-minősítésekkel reklámozni egy telefont, a hivatalos besorolás ugyanis nem sokat mond el arról, mennyiből mit bír ki a mobil.

Míg a csúcstelefonok mondhatni kihagyhatatlan jellemzője az IP-minősítés (ami a víz- és porállóságról ad tájékoztatást), a OnePlus sokáig nem foglalkozott ezzel. A felhasználók pedig nem is várták nagyon el a barátságos készülékárak fejében. A gyártó ugyan maga is érezte, hogy hiányosságról van szó, pótolta is, azonban egyre inkább lekicsinyíti e minősítés jelentőségét.
© asurion.com

A OnePlus telefonoknál nem volt hivatalos IP por- és vízállósági besorolás egészen a tavalyi OnePlus 8 Próig, és a vállalat ezt a döntést anyagi szempontokkal magyarázta. Az IP-tanúsítás drága teszteken keresztül történik, amelyek költségei végül a fogyasztót terhelik. A OnePlus telefonok egyébként még minősítés nélkül is bizonyos mértékig tartósak voltak.

A cég végül mégis úgy döntött, hogy az IP-besorolás jól mutat papíron (is), és a tavalyi OnePlus 8 Pro lett az első modell, amelyik megkapta a besorolást. A OnePlus 9 Pro is követte a példáját, azonban ezúttal a OnePlus szinte teljesen hallgatott erről a jellemzőről.

Hogy mi áll e csönd mögött, arról Pete Lau a cég vezérigazgatója „beszélt” a Weibón. Szerinte egy olyan tulajdonságról van szó, amiről nem igazán érdemes beszélni.

“besorolási tesztek szerinte olyan ellenőrzött laboratóriumi környezetben történnek, amelyek nem mindig tükrözik a valós baleseteket, így értelmetlenné tehetik ezeket a teszteredményeket.”

Mindez persze felveti a kérdést, hogy vajon folytatja-e a vállalat Pro telefonjainak IP minősítéssel történő tanúsítását. A SlashGear mindenesetre úgy véli, hogy a Lau nyilatkozata megkérdőjelezi a piac IP-besorolások iránti megszállottságát, és talán már jelzik e besorolások eltávolítását a OnePlus jövőbeli telefonjaiból.

Forrás:HVG

 

Vélemény, hozzászólás?